Radyatör nedir?

"Radyatör nedir" sorusunun yanıtı kısaca, "Radyatör, ısıtıcı sisteminin bir parçasıdır" diye verilebilir. Radyatörler sıcak su ile çalışan ısıtma sistemlerinde kullanılırlar. Bu tür sistemlerde, ısıtılmak istenen mekana, mühendislik projesine uygun olarak radyatörler yerleştirilir. Geniş ısıtıcı yüzeyi olan bu cihazların döküm, çelik, alüminyum ve panel radyatör gibi çeşitlerini bulmak mümkündür.

Merkezi ısıtma sistemlerinde radyatörün işlevi

Merkezi ısıtma sistemlerinde kazan dairesinde istenen sıcaklıkta ısıtılan su, binalardaki radyatörlere genellikle üst kısımdan girip alt kısımdan çıkış yapar. Daha sonra borular vasıtasıyla bu sular tekrar kazan dairesine geri döner. Bu dönüş sırasında su bir miktar ısı kaybeder. Çünkü radyatöre giren su, ısısını havaya vererek odayı ısıtır. Radyatörün üzerinde oluşan hava akımı, bütün odanın ısınmasını da sağlamaktadır. İçerisindeki sıcak suyun havayı daha iyi ısıtması için, radyatörler genellikle kıvrımlı şekilde imal edilirler. Çünkü bu sayede radyatörün dış yüzey alanı artacağı için hava ile teması da artmakta ve ortamı daha iyi ısıtması mümkün olabilmektedir.

Radyatör çeşitleri nelerdir?

Radyatörler, kullanılan malzeme cinsine veya şekillerine göre değişik şekilde sınıflandırılırlar. Buna göre radyatör şekilleri temelde 4'e ayrılır denilebilir: Çelik radyatörler Dökme demir radyatörler Panel radyatörler Alüminyum radyatörler Döküm radyatör nedir? Döküm radyatörler dilimli olarak üretilirler. Dökme demir aşınmaya dayanıklı bir malzemedir ve dolayısıyla bu tip radyatörleri yıllarca kullanmak mümkündür.

Dilimli çelik radyatör nedir?

Döküm radyatörlere göre daha hafif ve daha ucuz olan dilimli çelik radyatörler, aşınmaya da döküm olanlara göre daha az dayanıklıdır. En fazla su hacmi bu tip radyatörlerdedir.

Panel radyatör nedir?

Panel radyatörler, dalgalı levhalardan üretilebildiği gibi düz levhalardan da üretilirler. Bir döküm radyatörün ömrü 50 yılken, panel radyatörlerin 15-20 yıl içinde kullanım ömürleri tükenebilmektedir.

Alüminyum radyatör nedir?

Alüminyum radyatörlerin su hacmi azdır, en fazla ısıtma yüzeyi ihtiyacı alüminyum radyatör çeşidindedir. Radyatörlerden verim almak için önlerine ve üzerlerine dekoratif amaçlı da olsa hiçbir şey konulmamalıdır. Radyatörler perdeyle kapatılmamalıdır. Eğer yeterince ısınamıyorsanız, radyatörlerinizin düzenli bakımlarını ve temizliklerini yaptırmalısınız.